معرفی حیات‌وحش اردکان

شغال طلایی

#معرفی_حیات‌وحش_اردکان
#خانواده_سگ‌سانان_اردکان
نام: شغال طلایی
شغال‌ها از خانواده سگ‌سانان هستند. شغال‌های ایران همگی از گونه شغال طلایی یا شغال زرد هستند و از نظر ژنتیک ظاهر قرابت زیادی را با گرگ‌ها دارند اما مشخصا جثه کوچکتر و دم کوتاه‌تر وجه تمایز گرگ و شغال است.
شغال‌ها زندگی گروهی دارند. معمولا یک جفت و بچه‌ها گروه را تشکیل می‌دهند. این گروه سعی می‌کنند برای خود قلمرو داشته باشند و از آن در برابر دیگر شغال‌های دیگر محافظت کنند.
شغال ها در اواخر شب تا اوایل صبح فعال می‌شوند. رژیم غذایی همه چیزخواری دارند. لاشخورهای کارامدی هستند. به واسطه شکار مرغ و خروس معروف هستند و متاسفانه دچار سوءقصد قرار‌می‌گیرند. در اردکان مشهور است خیار شیرین(خربزه) نصیب شغال می‌شود پس رژیم میوه‌ خواری هم دارند.
شغالها معمولا از مخروبه‌ها، سوارخ‌های در زمین شکاف صخره برای سکنی گزیدن و نگهداری از توله‌ها استفاده می‌کنند.
شغال‌ها در اردکان در محیط‌های بکر و طبیعی یافت می‌شوند و هم در محیط داخل شهر و حاشیه آن. در گذشته نزدیک حدود ۲۰ سال پیش با توجه به وجود باغات فراوان مخصوصا در قسمت صدراباد اردکان، جمعیت خیلی خوبی از این گونه وجود داشت که متاسفانه با از بین رفتن این باغات و تبدیل شدن به خانه‌های مسکونی جمعیت قابل توجه از شغال‌ها کاهش پیدا کرده است. در حال حاضر نیز علیرغم کاهش شدید جمعیت این گونه در شهر اما در صورت خوش شانسی و توجه به اطراف شانس مشاهده این گونه را در شهر، شب هنگام خواهید داشت. اما متاسفانه صدای زوزه و صداهای شبیه به فریاد شغال‌ها مدت‌ها است در اکثر نقاط شهر شنیده نمی‌شود.
در شهرهای استان فارس و دیگر نقاط کشور شغال را با نام توره نیز می‌شناسند. در اردکان اگرچه مستقیم به شغال توره نمی‌گویند اما این نام را برای این گونه غیر مستقیم به کار می‌برند. با توجه به اینکه شغال‌ها توانایی تولید مثل با سگ‌ها و گرگ‌ها را دارند و حتی بچه‌های ان‌ها می‌توانند زیستا و زایا باشند بنابراین وجود دورگه‌هایی بین این گونه‌ها در کشور و در اردکان رایج است. بنابراین یکی از حیواناتی که در اردکان وجودش معروف است و در حال حاضر به شدت کمیاب شده است سگ توره هست که فرزند سگ و شغال است. این گونه معمولا بسیار خطرناک هم می‌تواند باشد زیرا خوی وحشی شغال را دارد و نترسی سگ از انسان‌ها را.
در هر صورت اگرچه نسل شغال در زمره گونه‌های در خطر نیست اما با توجه به کاهش شدید جمعیت آن‌ها باید مراقب اندک قلاده‌های باقی مانده ان‌ها در شهر باشیم.

#کارگروه_حیات‌وحش
#انجمن_دوستداران_محیط_زیست_اردکان
🖋م. سپهری

دیدگاهتان را بنویسید